Kalibrering av planskiva

De flesta mätinstrument, produktionshjälpmedel och verktyg i industrin är tillverkade de senaste 10 åren eller kanske de senaste 20 åren. De som är äldre än så kallar vi ofta lite slarvigt för antika eller bara riktigt gamla.

Men visste ni att det finns saker som är ”tillverkade” för mer än en miljard år sen och som används dagligen på många företag! OK, lite tillspetsat påstående kanske men ändå inte fel. Självklart är det planskivor av granit eller diabas vi pratar om.

Vad är en planskiva?

Enkelt uttryckt är det en stor skiva gjord av sten, alltifrån små skivor som inte väger mer än några kg till stora tjocka skivor som väger flera ton. Idén med en planskiva är att den ska vara absolut plan och slät och inte ändra sig något i form.

Materialet till planskivan bryts i stenbrott och slipas sen till mycket hög noggrannhet. De finaste skivorna har en planhetsavvikelse på under 2 µm.
Om man vill kan man ju se det som att planskivan har funnits där nere i marken i kanske en miljard år och bara behövde slipas fram för att kunna användas!

Man använder den till precisionsarbete och mätningar där planhet och vågräthet är ett absolut måste. Som exempel kan nämnas att vid användning och även kalibrering av höjdmätare behövs en planskiva. Ett annat exempel är att man kan kontrollera vinklar med hjälp av planskiva. Användningsområdena är oändliga.

Planskivor av sten ingår också som en del av andra instrument, i stativ eller i koordinatmätmaskiner, till exempel.

Så kommer vi till kapitlet om kalibreringar…

En sådan fantastiskt stabil sak som en planskiva behöver väl inte kalibreras? Jo, faktiskt! En planskiva kan av olika orsaker sluta vara plan, till exempel genom slitage.

Vid kalibrering tvättas skivan först mycket noggrant så att alla eventuella avlagringar och smuts försvinner. Den riktas upp och sedan mäts skivan på ett stort antal punkter med hjälp av en särskild kalibreringsutrustning.

Ta väl hand om din planskiva av sten! Om du tvättar den ibland och inte är för våldsam så kan du säkert använda den i några miljoner år till!

P.S. Om du har några frågor eller behöver hjälp, skicka förfrågningar till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Erik Stenström