Om kalibrering och mätinstrument

Här kan du läsa artiklar som handlar om kalibrering och olika typer av mätinstrument.

Mikrokator från CE Johansson

Det finns dåliga mätur, det finns bra mätur, det finns bättre mätur med högre upplösning och sen kommer ingenting... och efter det kommer mikrokatorn. 

Kalibrering av en gängring i Labconcept Nano från Trimos.

Det finns olika typer av gängor, de kan vara både invändiga och utvändiga. En invändig gänga är gjord för att passa en utvändig gänga.

Mikrometer i Mitutoyos QuickMike-serie

Mikrometern och skjutmåttet ses ofta som rivaler om samma arbetsuppgifter men i själva verket så bör man se dem som bästa kompisar som är bra på lite olika saker och som kompletterar varandra.

Skjutmått från Mitutoyo

Ett av de vanligaste och billigaste mätinstrumenten för längdmått är skjutmåttet. Det har för många blivit ett slit och släng-verktyg som man kan misshandla som man vill.

Kalibrering av planskiva

De flesta mätinstrument, produktionshjälpmedel och verktyg i industrin är tillverkade de senaste 10 åren eller kanske de senaste 20 åren. De som är äldre än så kallar vi ofta lite slarvigt för antika eller bara riktigt gamla.

Kalibrering av tryckmätare

Kalibrering av tryckmätare/manometer kan göras med vätska eller gastryck. Fördelen med vätska är att om en slang spricker – så får man en dusch. Men om en slang med gastryck spricker så smäller det rejält med risk för hörselskador.

Passbitar från Mitutoyo

Hur många människor vet vad en passbit är? Det är nog många som inte vet, ändå är passbiten grunden till all modern industri­produktion och har varit så i över 110 år. Detta sagt utan någon som helst överdrift.

Kalibrering av temperaturmätare

Kalibrering av temperaturmätare kan göras i vätska, luft eller i blockkalibrator. Det som avgör vilket medium som ska användas är typ av temperaturgivare och vilka temperaturer det gäller.