Skjutmått från Mitutoyo

Ett av de vanligaste och billigaste mätinstrumenten för längdmått är skjutmåttet. Det har för många blivit ett slit och släng-verktyg som man kan misshandla som man vill.

Skjutmåttet är värt mycket mer än så, ger du det bara lite respekt och kärlek så kommer det att tjäna dig bra under många år.

Skjutmåttet är en svensk uppfinning, skapad av Carl Edvard Johansson som också uppfann den moderna måttsatsen med passbitar och faktiskt också cykelkedjan!

Det vanligaste digitala standardskjutmåttet mäter upp till 150 mm med en upplösning av 0,01 mm.

Man kan mäta både ytter-, inner- och djupmått.

Vi kalibrerar en stor mängd skjutmått varje år och har sett alla varianter av modeller och problem.

För att få glädje och precision av ditt skjutmått under många år så kommer här några enkla tips baserat på vår mångåriga kunskap av kalibrering av skjutmått:

 • Innan du köper ett skjutmått, tänk efter vad du ska ha det till!
  Vilken noggrannhet behöver du? Måste det vara vattentätt eller tåla skärvätskor?
  Behöver du hårdare mätytor än vanligt? Vad behöver du mäta? Det finns en massa olika utföranden och modeller att välja på.
  Ett tips är att det aldrig lönar sig att snåla på kvaliteten. Köper man ett billigt skjutmått kan man spara några hundralappar jämfört med ett kvalitetsskjutmått.
  När de är helt nya mäter de billiga ofta lika bra som de dyra.
  Skillnaden är att efter 5 eller 10 år så är det dyrare skjutmåttet lika bra som när det var nytt medan det billiga ofta visar fel värden, är halvtrasigt eller redan är slängt.
 • Använd inte ditt skjutmått som hammare, skruvmejsel eller kofot! Låter självklart men vi har sett en del…
  Ett av de vanligaste problemen med skjutmått som vi får in för kalibrering är att de spetsiga uddarna för att mäta innermått är böjda. Detta ger ett direkt mätfel på alla innermått och kan vara på många tiondels mm upp till över en mm!
 • Gör rent ditt skjutmått ibland, det finns skjutmått som är så smutsiga att man knappt kan se vad det är för något under all smuts. Smuts tränger in och sliter på rörliga delar, smuts på mätytan gör att du får fel mått.
 • Kalibrera! Med en ackrediterad kalibrering får du svart på vitt vad ditt skjutmått presterar.
  Vid en kalibrering hos oss så kontrolleras ett antal punkter utöver uppmätningar av inner-, ytter och djupmått. Glapp justeras, mätytors rakhet och parallellitet kontrolleras, funktioner som låsning och avläsning kontrolleras, repeterbarhet mäts upp, med mera.
 • Ge ditt skjutmått 1 minuts kärlek varje vecka, torka rent det och kolla så det inte glappar så kommer du att ha stor glädje och nytta av det i många år!

P.S. Om du har några frågor eller behöver hjälp, skicka förfrågningar till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Erik Stenström